In onze varkenshouderij houden wij voornamelijk varkens van het Duroc ras. Dit varken heeft lange, donkerbruine haren, zwarte hoeven en een donkere neus. Duroc varkens hebben een perfecte infiltratie van vet in hun spieren, waardoor hun vlees mals, sappig en smaakvol is. Het vlees van onze Duroc varkens is mooi, gemarmerd en de favoriete keuze van topslagers, sterrenchefs en hobbykoks. Wij zijn zuinig op onze varkens. De basis van al onze varkens ligt bij de zeugen en daar zijn wij heel trots op. Daarom zorgen wij voor goede voeding, een aangenaam stalklimaat en een hygiënische leefomgeving. Hierdoor zijn onze zeugen in staat om voor goede, sterke en gezonde nakomelingen te zorgen. Deze nakomelingen zijn een kruising van ons Duroc varken (vader) met onze zeugen van het grootste Nederlandse landras: het Groot-Yorkshire varken.
Gezond voer zorgt voor kwaliteitsvlees
Het voer dat onze varkens binnenkrijgen, bepaalt mede de kwaliteit van het vlees. Daarom werken wij samen met toeleveranciers die het varken begrijpen. Onze varkens eten restanten uit de levensmiddelenindustrie, zoals kaaswei, aardappelzetmeel en friet. Deze verspillingsproducten kunnen consumenten niet meer consumeren. Door onze varkens dit te voeren, dragen wij bij aan een duurzame kringloop. Daarnaast zijn deze producten gezond, en laagwaardig en leiden ze in de juiste mix met granen en aanvullende voeders, tot een gezonde groei van het varken. Dit komt doordat varkens deze producten omzetten naar hoogwaardige eiwitten in hun vlees. Daarnaast voeren wij onze eigen gewassen aan onze varkens, zoals Corn Cob Mix (mais).
Weerstand vergroten op een natuurlijke manier
Wij vergroten op een natuurlijke manier de weerstand van onze varkens, door oudere zeugen enkele weken in contact te brengen met jongere gelten. Een gelt is een vrouwelijk varken die nog nooit gebigd heeft. Het contact tussen oudere zeugen en jongere gelten zorgt ervoor dat onze varkens antistoffen opbouwen en bestand zijn tegen bedrijfseigen ziektes; ze bouwen een natuurlijke weerstand op. Een andere manier waarop onze pasgeboren biggen hun weerstand opbouwen, is door het drinken van biest. Biest is de eerste melk van een varken dat bevallen is en bevat veel voedingsstoffen. Een soort ‘superfood’ van moeder natuur.
Biest bevat ook weerstandseiwitten. Weerstandseiwitten worden alleen de eerste 12 tot 24 uur na de geboorte opgenomen. Na deze 24 uur nemen de darmen van de big alleen nog voedingsstoffen uit de biest op, de weerstandseiwitten niet meer. Het is daarom van levensbelang dat biggen de eerste 24 uur van hun leven zo veel mogelijk biest opnemen. Wij zijn ons hiervan bewust en besteden dan ook veel aandacht aan de jonge biggen, door ze vaak aan de uier van de moeder te leggen. Een big heeft na het drinken van biest ongeveer zijn eerste acht levensweken profijt van deze weerstandseiwitten. Daarna neemt de werking af en wordt het varken gevoelig voor bepaalde ziektes.Alleen is het eigen afweersysteem (actieve weerstand) van een big nog niet aanwezig bij de geboorte, dit systeem ontwikkelt zich pas na twee tot drie maanden. Dat wil dus zeggen dat onze biggen ongeveer vier weken erg kwetsbaar zijn. Daarom vaccineren wij onze biggen tegen diverse infecties in de periode totdat de actieve weerstand ontwikkeld is.
Wij vinden het belangrijk om het gebruik van antibiotica zo laag mogelijk te houden.We streven ernaar om onze varkens alleen bij acute ziektegevallen antibiotica te geven. Zo zijn er nieuwe vaccins ontwikkeld, waarmee biggetjes voor de rest van hun leven beschermd zijn tegen veel voorkomende ziektes. Daarnaast heeft de veevoerindustrie een nieuw soort voer ontwikkeld, die de weerstand en darmgezondheid bij varkens verbeterd. Zo worden nu bijvoorbeeld probiotica, vitaminen, gezonde vezels, kruiden en druivenextracten aan het varkensvoer toegevoegd. Bewust én gezonder voor onze varkens.